Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/jjzmajnp/public_html/jjzmajnp.edu.rs/wp-content/plugins/newsletter/includes/module-base.php on line 1222

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_social_widget has a deprecated constructor in /home/jjzmajnp/public_html/jjzmajnp.edu.rs/wp-content/themes/wpex-tetris/inc/widget-social.php on line 5

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/jjzmajnp/public_html/jjzmajnp.edu.rs/wp-content/plugins/wp-visitors-widget/modules/hooks.php on line 13
UGLEDNI ČAS IZ BIOLOGIJE - GRAĐA I ULOGA SRCA - O.Š. ''J.J.Zmaj'' Novi Pazar
  • facebook
  • instagram

UGLEDNI ČAS IZ BIOLOGIJE – GRAĐA I ULOGA SRCA

Ugledni čas – drugačiji i zanimljiviji način prezentovanja novog znanja…
Oblik časa koji profesorima daje veću slobodu i mogućnost eksperimentisanja u pogledu prenošenja znanja. Osim toga, to je i način da se ostvari veća saradnja medju predavačima, povežu znanja iz različitih oblasti.
Nastavnica Gordana Belić je 4.aprila 2019.godine održala ugledni čas iz biologije u odeljenju 7-2, a nastavna jedinica bila je Srce – gradja i uloga srca. (Krvni sudovi. Krvotok i limfotok. Limfni sudovi. Odbrambene sposobnosti organizma i vakcine).
Uglednom času prisustvovali su direktor, pedagog i nekoliko kolega iz škole.
Cilj časa je da se prikaže primena digitalnog i elektronskog udžbenika u savladavanju gradiva.
Kombinacijom zadataka na digitalnom udžbeniku, posmatranjem i povezivanjem znanja koje su stekli na prethodnim časovima, učenici su utvrdili šta je krv i iz čega se sastoji. Utvrdili su krvne grupe i njihovo nasledjivanje kao i transfuziju krvi.
Učenici su se, podeljeni u grupe, na zanimljiv način upoznali sa gradjom srca i krvnih sudova. Svi su bili jedna velika laboratorija. Unutar grupe učenici su imali uloge naučnika, lekara i pacijenata kroz koje su predstavljali gradju srca i krvnih sudova(arterije, vene i kapilari) , krvotok i limfotok,limfne sudove, odbrambene sposobnosti organizma i vakcine.
Digitalni udžbenici u kombinaciji sa tradicionalnim načinom rada omogućavaju učenicima samostalan rad, rad u paru ili u grupi, veću angažovanost i aktivnost na svakom času.
Personalizovan pristup u nastavi naglašava važnost uloge nastavnika, a učenicima omogućava ne samo da postignu bolji uspeh, već i da razviju različite veštine i osnaže samopouzdanje. Raznovrsnost pripremljenog materijala, ogleda, prethodno pripremljenih slagalica, kvizovi i asocijacije, poster slike, prezentacija i prikaz operacije srca i ultrazvuka, učinili su ovaj čas izuzetno dinamičnim, i predstavljali su pravo iznenadjenje za prisutne kolege.
Svi smo uživali stićući znanja na zanimljiv, praktičan način.
Kolege su visoko ocenili organizaciju časa, važnost teme, a ovakav način rada i komunikacije odličnim, korisnim i podsticajnim. Takodje, izrazili su želju za češćom organizacijom ovakvih časova. Direktorka škole Mersija Hamzagić zahvalila se na divnom času.

[Best_Wordpress_Gallery id=”67″ gal_title=”SRCE GRAĐA I ULOGA – UGLEDNI ČAS”]

U Novom Pazaru 08.04.2019. godine

Tekst: Gordana Belić

Tehnička realizacija članka: Sead Gicić