Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/jjzmajnp/public_html/jjzmajnp.edu.rs/wp-content/plugins/newsletter/includes/module-base.php on line 1222

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_social_widget has a deprecated constructor in /home/jjzmajnp/public_html/jjzmajnp.edu.rs/wp-content/themes/wpex-tetris/inc/widget-social.php on line 5

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/jjzmajnp/public_html/jjzmajnp.edu.rs/wp-content/plugins/wp-visitors-widget/modules/hooks.php on line 13
PIONIRI I POKRETAČI ROBOTIKE U NOVOM PAZARU - O.Š. ''J.J.Zmaj'' Novi Pazar
 • facebook
 • instagram

PIONIRI I POKRETAČI ROBOTIKE U NOVOM PAZARU

             PIONIRI I POKRETAČI ROBOTIKE U NOVOM PAZARU

                   Dana 26. januara 2017. godine naša osnovna škola je dobila E-mail sa obaveštenjem da smo uključeni u akciju kodIgranje u okviru programa ’’BITKA ZA ZNANJE’’. Ova akcija uključuje donaciju od 5 mBot robota, napravljenih u edukativne svrhe koji se sastoje od Arduino ploče, dva elektromotora sa točkovima, ultrazvučnim i linefollower senzorom, LED diodama, zvučnikom i drugim delovima.  

                  Naša škola je bila prva u Novom Pazaru koja je odabrana za ovu značajnu akciju i donaciju. Akciju sprovodi „Fond B92” i cilj je uvođenje programiranja u osnovne škole. Cena kompletnog seta od 5 robota, koji zadovoljava potrebe jedne škole, sa pripadajućim troškovima transporta, špedicije i isporuke košta svega 500e.

                  Ovi savremeni nastavni alati, pomoću kojih uče deca širom sveta, mogu se koristiti u informatici i računarstvu ali i u matematici, fizici, tehničkom obrazovanju i drugim predmetima i obezbediće da i naši stariji osnovci steknu dragocena znanja i veštine neophodne za život u 21. veku.  

 

 

mBot robot

mBot robot

škole uključene u akciju

Škole uključene u akciju

          U ovo takmičenje odmah su se uz mentorstvo nastavnika informatike i računarstva Seada Gicića oduševljeno i sa velikim žarom i entuzijazmom uključili učenici 6. razreda:

 1. Adem Alijević VI-1
 2. Mehmed Vatić VI-1
 3. Amir Mavrić VI-1
 4. Amel Hadžimujović VI-1
 5. Rejhan Vranjaković VI-2
 6. Seid Ahmetović VI-2
 7. Mehmed Bihorac VI-3
 8. Amar Ibrović VI-3

 

kodIgrači

KodIgrači

                Ovi učenici su prethodno pohađali tromesečni kurs SCRATCH programiranja u okviru projekta ’’ŠKOLICA PROGRAMIRANJA – IGRAJ SE TI KROZ IT’’ pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije koji su održavali treneri dipl.ing. Azrudin Pećanin i IT instruktor Tarik Biševac. Tokom kursa učenici su se upoznali sa osnovama grafičkog programiranja prilagođenom mlađim uzrastima u SCRATCH programskom jeziku, naučili mnoge stvari poput kreiranja promenljivih, petlje WHILE, REPEAT-UNTIL, FOREVER, naredbe programskog grananja IF-THEN-ELSE i pravili prve video igrice...

              Na kraju kursa učenici su dobili zaslužene sertifikate od Information System Agency.

Adem Alijević VI-1

Adem Alijević VI-1

Mehmed Vatić VI-1

Mehmed Vatić VI-1

Amir Mavrić VI-1

Amir Mavrić VI-1

Amel Hadžimujović VI-1

Amel Hadžimujović VI-1

Rejhan Vranjaković VI-2

Rejhan Vranjaković VI-2

Seid Ahmetović VI-2

Seid Ahmetović VI-2

Mehmed Bihorac VI-3

Mehmed Bihorac VI-3

Amar Ibrović VI-3

Amar Ibrović VI-3

 

              Učenici su prema uputstvima sa sajta www.bitkazaznanje.rs sklopili mBot robote, upoznali se sa njihovim delovima, napravili prve mape, upoznali rad Line Follower i UltraSonic senzora  i počeli da prave prve programe. Među prvim školama u Srbiji uspeli su da urade probni zadatak za mBot robota koji se sastojao u kretanju mBot robota po crnoj traki na mapi i time oduševe Nebojšu Glišića, glavnog koordinatora celog takmičenja.

 Dana 03.05.2017. godine u kabinetu Informatike i računarstva naše škole u prisustvu tročlane komisije koju su sačinjavali

 1. Sead Gicić, nast. Informatike i računarstva
 2. Tarik Biševac, IT trener
 3. Azrudin Pećanin, dipl.ing.računarstva

realizovano je Online kolo kodIgranja posle kog smo dobili rezultate na slici desno.

REZULTATI ONLINE KOLA

REZULTATI ONLINE KOLA

 

 

 

                       

                           Kao najbolji takmičar kodIgrač pokazao se Rejhan Vranjaković iz VI-2 koji je isprogramirao mBot robota tako da je sa upaljenim LED diodama pomoću Line Folower senzora uspešno prešao celu crnu traku na mapi i zaustavio se na cilju pomoću UltraSonic senzora(video). Rejhan je osvojio 235 poena od maksimalnih 240 prema pravilniku bodovanja.

             Dana 26. maja 2017. godine na poziv nastavnika matematike Remza Destovića ova grupa učenika je učestvovala na manifestaciji ’’MAJ – MESEC MATEMATIKE’’ gde je prezentovala rad mBot robota i njihovu primenu u matematici, fizici i drugim naukama.

            mBot roboti kao najsavremnije naučno-tehničko dostignuće napravljeno u edukativne svrhe privukli su neverovatnu pažnju posmatrača na manifestaciji, kako učenika i tako i profesora iz drugih škola pa su masovno prilazili štandu OŠ ’’Jovan Jovanović Zmaj’’ i postavljali razna pitanja.

           Zahvaljujući neregularnostima u sledećem fizičkom kolu takmičenja ova grupa mladih, talentovanih i perspektivnih robotičara nije uspela da se plasira u finalno kolo takmičenja u Beogradu iako je sigurno bila bolja od drugih ekipa koje su se kvalifikovale.

           Međutim, pošto su oni zapravo prvi osnovci koji su se uopšte bavili robotima i njihovom primenom biće upamćeni kao pioniri ali i pokretači robotike u Novom Pazaru.

U Novom Pazaru

02.06.2017. godine

Autor i tehnička realizacija članka:

Nast.inform. i rač.  Sead Gicić