PREDAVANJE ”KAKO ZAŠTITITI DECU NA INTERNETU”

Predstavnici ”Nacionalnog kontakt centara za bezbednost dece na internetu” Ivana Milošević i Dženana Rudonja održali su danas predavanja u OŠ ”Jovan Jovanović Zmaj” kako bezbedno  koristiti internet. Cilj je da se podigne svest dece, roditelja i nastavnika o rizicima korišćenja digitalnih tehnologija.

U OŠ “Jovan Jovanović – Zmaj” danas su održana tri predavanja o bezbednosti dece na internetu, na jednom su prisustvovali učenici petog razreda, na drugom učenici šestog razreda a na trećem roditelji učenika škole. Putem interaktivne prezentacije i na način, koji je prilagođen učenicima predavači su predstavili koje su to opasnosti koje vrebaju, a kojima su deca svakodnevno izložena na društvenim mrežama. Edukatori na ovom predavanju kažu da je prevencija najbolja zaštita dece.

“Deca uglavnom misle da su bezbedni zato što ih deli ekran od opasnosti i da su sigurnija nego na ulici, a zapravo nije tako. Mi decu učimo kako da pametno koriste internet, ipak je ovo 21 vek, vreme digatalizacije i savremenih tehnologija, tako da bez toga ne možemo, pa je važno naučiti decu kako da se snađu u neprijatnim situacijama”, kazala je ispred ovog centra Ivana Milošević.

Miloševićeva kaže da je zaštita naloga na društvenim mrežama veoma značajna.

“Najbitnije je reagovati pametno od samog formiranja naloga na društvenim mrežama. Nalog treba biti zaključan, zaštićen, lozinke dobre, koje se dele samo za roditeljima. Sadržaj koji nas uznemiri, a slučajno smo došli do njega, možemo da prijavimo i o tome ćemo danas učiti decu. Bitno je samo sačuvati link uzmenirijućeg sadržaja ili neprikladnu prepisku”, dodala je Miloševićeva.

Predavanja o bezbednosti dece na internetu održavaju se drugi put u Novom Pazaru. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, za dve godine od osnivanja primio je ukupno oko 7300 poziva i onlajn prijava i upita. Ovaj centar se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno“.

Pogledajmo fotografije sa seminara…

[Best_Wordpress_Gallery id=”61″ gal_title=”PREDAVANJE]

U nastavku pogledajte prilog RTV Novi Pazar i prezentacije o bezbednosti na internetu u vidu slajdova.

Link priloga RTV Novi Pazar

 

PREZENTACIJA ZA DECU

[Best_Wordpress_Gallery id=”59″ gal_title=”PREZENTACIJA ZA DECU”]

PREZENTACIJA ZA RODITELJE

[Best_Wordpress_Gallery id=”60″ gal_title=”PREZENTACIJA ZA RODITELJE”]

Autorke ovog seminara preporučuju sledeću pozorišnu predstavu vezanu za ovu temu.

Link

Novi Pazar 21.03.2019. godine

Tehnička realizacija članka: Nast. inform. i rač. Sead Gicić