Meet and Code program u našoj školi

Meet and Code plakat
Meet and Code plakat

 

U našoj školi u periodu od 08.10.2017 godine pa do 20.10.2017. godine  uz podršku TechSoup Balkans i Udruženja profesora informatike Srbije organizovan je  događaj Kodiranje bez granica pod imenom „Programiraj svoju budućnost“, a unutar EU nedelje kodiranja.

 

Događaj tj. nedelju kodiranja je organizovao nastavnik informatike i računarstva Sead Gicić.

 

Za pisanje kodova korišćen je Scratch programski jezik a kako bi učenicima bilo što zanimljivije u realizaciju projekta korišćeni su i mbot roboti. Na kreativan način učenicima je ukazano na sve čari programiranja kroz radionice koje su se organizovale nekoliko dana.

 

Sve radionice imale su za cilj širenje digitalne pismenosti na kreativan i inspirativan način i promovisanje programiranja i algoritamskog načina razmišljanja. Učenici su se upoznali  sa kodiranjem kroz igru i zabavu i na taj način razvijali informatičku pismenost. Kroz ove radionice razumevanjem načina na koji funkcionišu nove tehnologije, koje oni ionako koriste, učenici postaju aktivni učesnici savremenog informacionog društva.

 

Pokazali su veliko zadovoljstvo što su imali priliku da učestvuju u aktivnostima. Veoma aktivno su učestvovali i pokazali veliko interesovanje. Pored sticanja novih znanja do izražaja je došla i kreativnost učenika. Ovim radionicama smo dokazali da je programiranje jedna velika i zanimljiva igra koja može u njihovom budućem školavanju da bude nečija  budućnost, što i jeste slogan ovog događaja.

 

Nadamo se da smo ovim aktivnostima uspeli da doprinesemo  rušenju stereotipa vezanih za programiranje, npr. da je ono teško, da je samo za izabrane, da nije za devojčice i sl.

 

Zajedno smo se radovali druženju i kodiranju.

Detalji na sajtu: https://www.meet-and-code.org/event/details/359

 

Autor i tehnički realizator članka

Nastavnik informatike i računarstva dipl. ing. Sead Gicić