DIGITALNI ORMAR SA 20 LAPTOPOVA PO UZORU NA ŠKOLE U VELIKOJ BRITANIJI

U našoj školi po uzoru na škole u Velikoj Britaniji sada imamo digitalni ormar sa 20 laptopova marke LENOVO koji su na raspolaganju svim nastavnicima i učenicima.

Kao što vidimo na gornjoj slici digitalni ormar je od bele iverice, sa leve strane ima 20 polica na kojima su smešteni 20 laptopova a sa desne strane su fiksirana 4 produžna kabla sa 6 utičnica i u njih su uključeni punjači kojima se laptopovi napajaju strujom radi punjenja baterija.


 

Produžni kablovi sa 6 utičnica imaju osigurač za slučaj naponskog preopterećenja ili kratkog spoja i uključeni punjači preko krajnjeg konektora pune laptopove koji se iz ormara uvek mogu uzeli sa napunjenom baterijom.

Ormar se sa zadnje strane uključuju u mrežno napajanje električnom energijom nominalnog napona 230V , frekvencije 50Hz i svaka utičnica je povezana na naponsko uzemljenje.

 

 

Digitalni ormar čak poseduje i točkiće koji omogućavaju pokretanje ormara po učionici pa čak se može preneti i u druge učionice da bi se koristili laptopovi u nastavi.

 

 

Ideja o realizaciji ovakvog izuzetno praktičnog ormara potiče od direktorke škole Mersije Hamzagić, pedagogice Remzije Koničanin i nastavnika matematike Remza Destovića koji su u okviru projekta “Enjoying the Diversity” boravili u gradu Bath u Engleskoj,

 

bili gosti tamošnjih osnovnih škola, prisustvovali predavanjima i imali prilike  upoznati se sa savremenim naučno-tehničkim pomagalima u nastavi.

 

Kreativnu ideju digitalnog ormara iz engleskih škola u delo su pretvorili:

nastavnik informatike i računarstva Sead Gicić,

nastavnik informatike i računarstva Adis Numanović i

školski domar Edin Biševac

koji su u danima vikenda i pauzama između časova, donoseći svoj alat od kuće, zahvaljujući svojim zanatskim, stolarskim i električarskim veštinama ormar uspešno napravili.

 

Iverica, lesonit, šrafovi, šarke, odstojnici i ostali materijal je nabavljen u stolarskoj radionici ”Brković” koji su nam izašli u susret i pomogli u realizaciji projekta.

 

 

Nadamo se da će digitalni ormar i laptopovi u njemu poslužiti nastavnicima i učenicima u nastavi još mnogo školskih godina.

 

Novi Pazar 18.11.2022. godine

Tekst i tehnička realizacija članka: nastavnik informatika i računarstva dipl.ing.el. Sead Gicić