• facebook
  • instagram

МИНИ ИСТРАЖИВАЧКИ СЕМИНАР „НАУЧНИ КОНТАКТ ИЛИ ИГРОМ ДО НАУКЕ“

Ове године у периоду од  15 –17.03.  организован је мини истраживачки семинар „Научни контакт или Игром до науке“ за ученике  7.разреда у образовно- истраживачком центру „Добре воде“ на Гочу ,уз подршку Министарства просвете,науке и технолошког развоја,Град  Краљево,Школска управа Краљево и ПМФ Универзитета у Крагујевцу.

Једна од школа учесника овог еко кампа  била је и наша, у групи са неколико школа из Србије.

Основни циљ семинара  је мотивисање и активно укључивање ученика  седмог  и осмог разреда основних школа у програм боравка у природи, који укључује активно истраживање и сакупљање информација о биодиверзитету (флоре и фауне) планине  Гоч, испитивање екосистема, биоценозе и одрживог развоја, едукативне радионице из биологије, екологије, а све у циљу подизања еколошкo- биолошке свести као и очувања и унапређења животне средине.

Циљ семинара био је да полазници упознају узајамну везу земљишта и биљака,да развију вештину одређивања хемијских особина земљишта и индикаторских вредности биљака.

У оквиру семинара понуђене су биле две секције , „Од молекула до екосистема“ и „Све ми боје лепо стоје“.Обе секције имале су за циљ промоцију интердисциплинарности.Наведени концепт учења био је сагласан Пројектној настави,која је имплементирана у редован васпитно образовни систем.Кроз две радионице  ученицима су биле представљене реакције живих бића на појаве и процесе из средине која их окружује.

Стечена знања ће омогућити да ученице  боље разумеју  прилагођеност живих бића условима средине у којој живе.

Семинар је окупио 34 ученика у оквиру секције биологије,а предавачи су били Милан Станковић, Горица Ђелић,Бранка Огњановић и Биљана Бојовић са ПМФ-а из Крагујевца.

Ученици су на еко кампу шетајући истраживали и упознавали природу, бавили се спортским активностима , дружили се са осталим учесницима, склапали нова познанства …

На крају другог дана, пре поласка кући свака школа је добила захвалницу за учешће на мини истраживачком семинару, а ђаци су добили дипломе.

Учеснице семинара,Мина Хамзагић и Мерима Суљевић  вратиле  су се задовољне, пуне утисака и са доста забележених фотографија.

[Best_Wordpress_Gallery id=”63″ gal_title=”GOČ”]

                                                                                                                 НАСТАВНИК БИОЛОГИЈЕ
Гордана Белић